Oldalak

2012. március 6., kedd

2012-03-06 Kedd
Hűvös napsütés


A napok mostanában nagy kavarodásban telnek, mert délelőtt visznek sugarazódni, de délelőtt vannak az eddigi alapprogramok is (doktornő vizitál, gyógytorna, stb.). Mivel az OMSZ saját ütemezése szerint jön értem (nem fix időpontra jön, hanem amikor van egy szabad mentőjük, akkor elküldik betegszállítani), ezért ezek a programok rendszeresen felkavarodnak.
Ma pl. nyolckor már vittek, amikor még reggelit se kaptunk és még a doktornő sem érkezett meg.

A visszaút az onkológiáról is mindig kalandos, van amikor meg kell várnom más betegeket és emiatt 3 órát ülök ott, van amikor azonnal hoznak is vissza (ez volt ma). Szóval a délelőttjeim bonyolultak.

Szerencsére miután visszajöttem még itt volt a doktornő, ezért gyorsan levizitált én pedig rákérdezhettem a tegnapi nyitott kérdésre: Van-e olyan lefolyása az én gyógyulási folyamatomnak, ami nem transzplantban végződik? A válasz elkeserítő: csak akkor úszom meg a transzplantot, ha abszolút nem találnak a részemre donort. Egyéb esetben csak a transzplant jelent megoldást, mert az én kevert (mieloid és limfoid) leukémiám kiújulásának esélye igen magas. Tehát még ha sikerül is elérnünk remissziót (amikor már nem láthatóak gonosz sejtek), akkor sem állhat le a kemó, az folytatódni fog a donor megtalálásáig.

A délutánjaim eddig tiszták voltak cserében és az idő is szép volt, ezért szinte minden nap sétáltam itt kórházban, vagy kint a Népligetben (ma pl. Krisztinával). Sajnos egyre kevesebb időt tudok kint tölteni, mert hűlnek vissza a nappalok. Hiába süt a nap, ha leülni nem tudsz a hideg miatt és még nagykabátban is átfagysz lassan odakint.

Holnaptól viszont délutánonként megint kemoterápiát fogok kapni. Remélem, hogy ezt majd sikerül leboltolni a nővérkékkel, hogy késő délután kapjam, hogy ne zavarjon be a sétába, de semmi sem biztos. Remélem azért marad időm sétálni.

Ez így megy egészen szombatig. Jövő héten már nincs kemó, csak sugár van. Azután pedig azt várom, hogy a sejtszámaim visszaálljanak normális szintre, ez állítólag 1-2 hetet is igénybe vehet. Ez alatt az idő alatt már nincs kezelés, lényegében azt várjuk a szervezettől, hogy hozza rendbe magát a sok pofon után.

Na és ekkor (ha már minden sejtszám normális és a csontvelő normálisan működik) mehetek haza 1-2 hét pihire a családdal. Ezt kiszámolgatva valahol március végén esélyes a hazalátogatás. Addig is a kórház vendégszeretetét élvezem… :-)

De nem csüggedünk, mert ez legalább már fény az alagút végén! Eddig még azzal sem kecsegtettek, hogy hazamehetnék...

1 megjegyzés:

  1. Lehet ma akármilyen idő, a tavasz már csak napok kérdése! Már most lehet érezni a föld szagát, mindenféle dudvák már áttörték a talajt, és a madarak is hangoskodnak délutánonként. Ez jó sétákat ígér, Attila!

    VálaszTörlés