Oldalak

2012. július 9., hétfő

Vérlemezke-hiány

2012-07-09 Hétfő
Sziasztok! Most kerültem újra kórházba és épp várom a véreredményeimet, hogy a májfunkciók rendben vannak-e és kezdődhet-e újra a kezelés. Elméletileg délután 4-re lesz eredmény.

Viszont letámadott a doktornő egy kéréssel, amit továbbítok felétek:

Vérlemezke-donor kerestetik!
Sajnos a hétvége alatt már előfordult, hogy az OVSz nem tudott a hematológiai osztály számára elég vérlemezke-készítményt (trombocytát) biztosítani. Ez elég veszélyes, mert sokan vannak az osztályon olyanok, akik a csontvelő szétbombázása miatt nem képesek saját vérlemezkét előállítani, és folyamatos pótlásra szorulnak. Talán emlékeztek, én is szinte minden kezelési ciklusomban eljutok erre a szintre, és olyankor pótlást kapok.
A nagyon alacsony vérlemezke-szint azért veszélyes, mert a véralvadást, a sebek gyógyulását lehetetlenné teszi. Effektív a beteg elvérezhet anélkül, hogy el tudnák állítani a vérét!

Kérek mindenkit, hogy amennyiben megteheti adjon vérlemezkéket!
Normál véradásnál leadott vérből is kinyerik a vérlemezkéket, de akkor egy véradásból csak kevés vérlemezke nyerhető. Van külön vérlemezke-donorálás (vérlemezke-ferezis) ez egy 1-2 órás véradás, amit csak az OVSz Karolina úti központjában lehet megtenni. A vérlemezke-donorálás alatt a levett vérből kiemelik a vérlemezkéket, majd a többi vérkomponenst azonnal vissza is juttatják a szervezetbe, így egy alkalommal sokkal nagyobb mennyiségű vérlemezke nyerhető, és a donor sem gyengül le annyira.

Az OVSz donor osztály elérhetősége:
   XI. Karolina út 19.
   1 / 372 42 47

Egyébként a nyári időszakban mindig átmeneti vérhiány szokott lenni, mert a véradók elutaznak, nehezebben elérhetőek, mozgósíthatóak.
Most néztem az OVSz honlapját és az én viszonylag gyakori vércsoportomban (0+) sem túl rózsás a helyzet. Ezért ha tehetitek menjetek el vért adni! Ilyenkor az OVSz is próbál kitelepülni a nyaralókhoz, a vízpartokra, strandokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése