Oldalak

2013. június 7., péntek

Utókezelés

2013-06-07 Péntek

Beszéltem Dolgos dokival, a főorvossal, aki összefogja a kezelőorvosok munkáját és érti a protokollokat. A kérdés, amit feltettem az volt, hogy van-e olyan tanácsa, mondanivalója, amit meg kellene hallgassak, attól függetlenül, hogy természetesen az ambuláns kezelés részleteit át fogom Sipos doktornővel beszélni.

Aztán ömlött belőle a szó.
Alapvetően két olyan terület van, amelynek a viselkedését alaposabban meg akarják vizsgálni és érteni, mielőtt egy újabb kezelésbe fognának. Elmondása szerint a Limfoid Leukémia szokása, hogy váratlanul visszatér. Sohasem lehet az orvos biztos abban, hogy a betegnél nem fog visszatérni a leukémia.
A visszatérés a kezelések dózisváltozását követő 4 hónapban a legvalószínűbbek. Magyarul (korábbi tapasztalatok szerint) valószínűbb, hogy most, az ambuláns kezelésre való áttérést követő 4 hónapban visszatérhet a betegség. Ha nem történik meg, akkor hallelujah, de ha igen, addigra ő már fel akar készülni.

A következő kritikus periódus pedig az ambuláns kezelések végét követő 4 hónap, ahol ugye minden kezelést elhagynak. Ekkor megint nagyobb valószínűséggel történhet meg, hogy előkerül valahonnan a gonosz. Ha ez megint nem történik meg, akkor megint örülünk, de neki, mint orvosnak arra kell készülnie, hogy a betegség visszatér. És ha visszatér, akkor minél jobban ismerje meg addigra az én szervezetemet, hogy jobban tudja, hogyan reagálhat a szervezet az alkalmazandó kezelésekre.

Még azt is megemlítette, hogy visszatérés esetén azonnal transzplant lehetőséget fogunk keresni. Ha mással nem, hát a korábban elvetett donorommal, mert várhatóan ilyenkor egy sokkal nehezebb típusú leukémia tér már vissza.

Tehát a két terület, ami alaposabban ki akar vizsgálni, már itt a nyári hónapokban is (ez lehet hogy borítja majd az aprólékosan kidolgozott nyári terveket, de ez sokkal fontosabb): májam, agyam.
A májamra azt mondta, hogy olyan szinten felborulnak a májfunkcióim egy-egy kezelést követően, ami arra utal, hogy valamilyen betegsége, vagy rendellenes állapota van a májnak (pl. valamely enzimek hiányoznak). Ha van, meg akarja ismerni mi az, ha nincs, ki akarja zárni. Megemlítette, hogy az elkövetkezendő hónapokban alaposabban is meg akarják vizsgálni a májamat, ami akár mintavételt is jelenthet, de ezt nem ők fogják végezni, hanem máj szakorvosoknak adnak át és kérnek tőlük elemzést.
Kérte azt is, hogy ne szedjek semmilyen olyan szert, ami bevizsgálatlan a májra való hatása szempontjából.
Elmondása szerint, azt kérni Tőle, hogy javasolja egy olyan termék használatát, ami bevizsgálatlan hatású az ő protokolljuk szempontjából, olyan, mintha azt kérnénk, hogy fesse lilára a körmeit. Elképzelhetetlen.
Tehát Máriatövis és egyéb csodaszerek egyelőre kizárva.
Azt mondta, hogy ha a bevizsgálásomat követően a család megnyugtatása érdekében szedni kezdem az már az én bajom, de ameddig ők vizsgálódnak addig ne.

A másik terület az agyamban talált nyom. Kérdéses, hogyan fognak a mentális funkcióim az elkövetkező hónapokban működni. Még mindig nem tudják pontosan, mi okozza azokat a folyós szélű sűrűségváltozásokat az agyamban és milyen hatással lehetnek azok rám. Elmondása szerint a kezelés kezdeti CT-n ezek nem látszhattak, mert akkor azonnal kivizsgálták volna őket. Nem vár nagy csodákat az én gyermekkori CT-mtől sem, mert szerinte vagy a betegség, vagy a kezelések okozták ezt az elváltozást és mielőbb ki kell deríteni melyik is pontosan.
Pár hónap múlva újra CT-re és MRI-re fog küldeni, hogy megismerje azt, hogyan változik az agy állapota.

Ennyi röviden, szerintem nagyon hasznos és korrekt tájékoztatást kaptam. Persze reméljük, hogy nem tér vissza a betegség, de fel kell készülnünk arra, hogy ha mégis.
"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport." - mondta Oliver Cromwell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése